Cattery Arcomija
Maine Coon fokker

De Maine Coon

Hoe de Maine Coon is ontstaan staat niet helemaal vast. Er gaan verschillende verhalen rond.
De Maine Coon is afkomstig uit de Verenigde Staten uit de staat: Maine.
Een van de geruchten zou zijn dat de Maine Coon een resultaat zou zijn van een wilde kat en een wasbeer. Coon van Maine Coon zou dan ook een afkorting zijn van raccoon. Wat in het Engels wasbeer betekend… De gestreepte kat die je bij dit ras ziet zou je kunnen laten denken aan een wasbeer maar inmiddels is er onderzoek naar gedaan en is dit biologisch niet mogelijk.
Een andere theorie is dat de huiskat zich zou hebben vermenigvuldigd met de lokale bobcats in Maine. In Maine leven vele wilde katten waaronder de Bobcat, de Lynx en andere kleine wilde kattensoorten. Er zijn mensen die zeggen gezien te hebben dat ze een paring hebben gezien. Bobcatkittens lijken in grote mate op de huidige Maine Coon kittens met een stevig lijfje, krachtige poten en pluimpjes op de oren. Dit lijkt een aannemelijker idee als met een wasbeer maar de bobcats hebben een korte stompe staart … dit zou niet kunnen leiden tot de volle lange staart van de Maine Coon.
Een ander verhaal dat ik gelezen heb is dat de Maine Coon afstamt van de koninklijke katten van Marie Antoinette. Zij wilde vluchtten van Frankrijk naar Maine en heeft haar katten alvast vooruitgestuurd. Zijzelf is daar nooit geweest maar haar katten wel.
Het meest waarschijnlijke verhaal is dat Maine Coons afstammen van langharige scheepskatten uit Europa. Zij mengden zich met de lokale katten van boeren toen ze aan wal kwamen. Doordat daar een koud klimaat heerst en het leven op de boerderij zo is de Maine Coon aan zijn sterke postuur en zijn dikke vacht gekomen.